Sklepowe ciastka są smaczne, ale często mają poro niezdrowych dodatków lub masę cukru, który w dużych ilościach jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Warto mądrze wybierać słodycze, aby dostarczały także cennych witamin.
Z czego są zrobione ciasteczka owsiane?
Wielu rodziców się zastanawia, co dawać swoim dzieciom zamiast sklepowych batonów, chipsów i ciastek, które nie należą do zdrowych produktów. Jeżeli zleży nam na zdrowym odżywianiu, to warto wybierać produkty spożywcze bez chemicznych dodatków oraz soli i cukru. Jednak takich produktów jest zdecydowanie mniej niż tych z dobrym składem, dlatego też warto robić je samodzielnie w domu. Jednym z takich wyrobów są ciastka owsiane, które może przygotować każdy z nas, bo są szybkie i proste. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut wolnego czasu, aby wyczarować smaczne, kruche i zdrowe ciasteczka. Do ich przygotowania potrzebna będzie mąka owsiana lub całe płatki owsiane, jajko, odrobina proszku do pieczenia lub soda oczyszczona, nieco słodu w postaci miodu, syropu klonowego lub ksylitolu oraz tłuszczu w postaci masła. Można także do nich dodać pokruszone orzechy, rodzynki, pestki słonecznika czy dyni, aby nadać im charakterystyczny smak. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko, nawet rozgniecionego banana, aby były bardziej pożywne. Wszystkie składniki na ciastka należy wyciągnąć nieco wcześniej, aby miały temperaturę pokojową, a następnie połączyć. Gotowe ciasto wykładamy w małych porcjach na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Samo pieczenie ciasteczek owsianych zabiera maksymalnie kilkanaście minut, zatem w ciągu pół godziny z powodzeniem możemy je przygotować i podawać gościom. Świetnie się sprawdzą na każdą okazję, bo są smaczne, zdrowe i pożywne.