Jestem osobą o bardzo wysokiej świadomości ekologicznej. Nasza planeta jest już wystarczająco zanieczyszczona, w związku z czym powinniśmy szczególnie starać się nie zaśmiecać jej bardziej. Ponieważ prowadzę dużą restaurację, staram się w niej wprowadzić możliwie najwięcej ekologicznych rozwiązań. Jednym z nich jest odpowiednia i sumienna segregacja odpadów
Kod informujący o rodzaju odbieranych odpadów
Przede wszystkim wyselekcjonowałam pomieszczenie, w którym składujemy oraz segregujemy odpady. Ponieważ czasami brakuje nam worków w odpowiednich kolorach i musimy używać standardowe, czarne bądź też niebieskie, dostępne w sklepach oraz hurtowniach, znalazłam firmę, która podczas odbioru zwraca uwagę na kody odbieranych odpadów. Kody to niewielka naklejka, na której zawarty jest właśnie kod kreskowy, informujący o rodzaju odbieranych odpadów. Dzięki temu segregacja jest znacznie łatwiejsza, a przedstawiciele firmy zajmującej się odbiorem odpadów nie mają żadnego problemu z ustaleniem, co dalej powinno się stać z odpowiednimi odpadami. Muszę przyznać, że rozwiązanie to jest bardzo wygodne. Kody są zawarte w specjalnych zestawieniach, w związku z czym nie mamy problemu z określeniem, który kod dołączyć do danego worka z odpadami. Firma przewiduje również spore rabaty, dla osób które właśnie decydują się na segregację przy użyciu kodów, ponieważ dzięki temu możliwe jest ponowne wykorzystanie surowców.
Ekologia jest dla mnie bardzo ważna. Jednak gdy ekologia łączy się z praktycznymi rozwiązaniami, staje się to dla mnie idealnym sposobem na łączenie świadomego podejścia do korzystania z dobrodziejstw naszej planety oraz wygodnego pozbywanie się odpadów. Muszę przyznać, że jestem naprawdę bardzo zadowolona, że współpracuję z tak dobrą firmą.