Kuchnia polska jest powszechnie uważana za tłustą i ciężkostrawną. Ma to swoje odzwierciedlenie w wielu potrawach, ale to czego nie można jej odmówić, to doskonały smak. Jedną z typowych potraw naszej kuchni jest tradycyjny bigos.
Z czego się robi bigos?
Dla niektórych jest to danie przygotowywane z resztek mięsa i wędlin, a dla innych wytrawny posiłek, stanowiący doskonałą przystawkę. Z pewnością bigos jest serwowany w wielu polskich domach, ale także w restauracjach i barach. Można go przyrządzić na kilka sposobów, ale do podstawowych składników należy kapusta oraz różne rodzaje wędlin i kiełbas. Najczęściej podaje się go na ciepło z chlebem, ale może też stanowić samodzielne danie. W sprzedaży dostaniemy gotowe przyprawy do bigosu, które zawierają w swoim składzie idealnie dobrane proporcje składników, ale można też go samodzielnie doprawić tym, co już mamy w domu. Do większości dań z kapusty, dodaje się liść laurowy, ziele angielskie, kminek i majeranek. Kwestia proporcji jest wartością umowną, ponieważ każdy ma inne gusta kulinarne. Poza przyprawami można dodać grzyby lub suszone śliwki, które nadadzą bigosowi specyficznego smaku. Przede wszystkim, bigos jest jedną z niewielu potraw, które zyskują na smaku przy każdym kolejnym odgrzaniu. Im częściej będziemy to robić, tym bardziej wyrazisty smak nabierze danie, a przyprawy będą intensywnie wyczuwalne. Jest to potrawa, którą trzeba długo dusić, aby smaki się przegryzły, więc najlepiej ją przygotować dzień wcześniej.
Przyprawę do bigosu możemy kupić w większości sklepów spożywczych, ponieważ jest ona dostępna w niewielkich torebkach. Gotowa mieszanka posiada około dziesięciu składników, które idealnie się komponują z kapustą i jest dostępna na rynku od wielu producentów.