Rano, gdy przygotowujemy się do wyjścia do pracy lub szkoły, powinniśmy zabrać ze sobą drugie śniadanie. Często takim śniadaniem są bułki, z szynką i serem, a najlepsze pieczywo jest wtedy, gdy jest świeże. Większe sklepy, pieką chleby i bułki w piecach, które znajdują się u nich, a do mniejszych sklepików, przywożone są przez auta dostawcze.
Piec parowy piekarski
Zwykłe piece dobrze spełniają swoje funkcje, a pieczywo jest dobrze wypieczone, ale nie do ukrycia jest fakt, iż pieczywo z pieców parowych smakuje dużo lepiej. Piece piekarskie zazwyczaj są duże, aby pomieściły więcej przygotowanych do pieczenia bułek i chlebów. Piece parowy, dzięki gorącemu powietrzu, które jest wtłaczane przez wentylator do środka piecze nasze pieczywo i zapobiega utracie wilgoci przez znajdujące się w nim potrawy. W takim piecu można również gotować na parze, grillować oraz wędzić szynkę. Piece parowe są dużo lepsze od pieców zwykłych, ale również i droższe. Mały piec parowy kosztuje około czterech tysięcy złotych, a duże piece nawet trzydzieści pięć tysięcy złotych. Piece zajmują jeden metr kwadratowy, wygodą jest ustawienie jednego na drugim. Dzięki czemu zawsze zaoszczędzimy troszkę miejsca. Piece parowe zużywają dużo mniej energii od zwykłych, nawet o trzydzieści procent. Oczywiście takiego pieca nie opłaca się używać do przygotowania zaledwie od zera małych ilości produktów. Jego głównym ograniczeniem, jest brak możliwości pieczenie i gotowania na parze w tym samym czasie, ponieważ każde z potraw potrzebuje innego poziomu wilgoci i temperatury.
Piece parowe mimo swojej ceny, są warte zakupu, ponieważ pozwalają nam oszczędzić między innymi na energii elektrycznej, oraz pieczywo i potrawy w nim przygotowane są smaczniejsze od tych ze zwykłego pieca. Główną przyczyną ich psucia się jest zabrudzenie, które wystarczy usunąć, a piec będzie działał tak jak podczas swojego pierwszego gotowania bądź pieczenia.