Podczas robienia sianokiszonki na jej jakość wpływ ma naprawdę wiele czynników. Oczywiście pierwsze co nam się skojarzy z jakością kiszonki to będzie materiał wybrany do jej zrobienia. Mamy do wyboru wiele rodzajów materiałów i wiele ich form występowania. Jednak nie można zapominać o tym, że nie tylko to będzie miało znaczący wpływ na to jakiej jakości kiszonka nam powstanie.
Czy tylko folia do owijarek będzie ważna?
O jakich czynnikach możemy w tym przypadku jeszcze mówić? Jest ich naprawdę wiele. Nie można jednak ulegać wrażeniu, że w takim razie, jeśli postąpimy według schematu robienia kiszonki, jakość wybranej folii nie będzie miała znaczenia. W wybieraniu materiału do zapakowania kiszonki nie powinniśmy kierować się na pewno takimi czynnikami jak cena. Tania folia do owijarek może mieć wszystkie parametry fizyczne, których w danym momencie potrzebujemy. Wystarczy zapytać o nie producenta, charakteryzując przy tym wybrany przez nas materiał roślinny. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że podczas robienia sianokiszonki ważne będzie odpowiednie uformowanie bali. Przede wszystkim trawa przed skoszeniem nie może do końca przekwitnąć. Poza tym bale uformowane przez nas muszą mieć naprawdę zwartą strukturę, a w jej środku powinno być zawarte jedynie około trzydziestu może czterdziestu procent suchej masy. Może się to nam wydać trudne do ocenianie na oko, jednak po zapoznaniu się ze składem materiału roślinnego stwierdzenie zawartości suchej masy w beli nie będzie skomplikowane. Nie powinno się zapominać również o tym, że zawijanie powinno odbyć się w czasie możliwie najkrótszym po skoszeniu. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że po skoszeniu w trawie zachodzą jeszcze specyficzne reakcje chemiczne i wydzielają się śladowe ilości soków, to może stworzyć korzystne do zakiszenia warunki. Po skoszeniu trawa utrzymuje jeszcze przez niedługi czas podwyższoną lekko temperaturę. Jak jest nam się łatwo domyślić to temperatura będzie również czynnikiem kształtującym przebieg kiszenia.
Wybranie odpowiedniej jakości folii do owijarek z całą pewnością będzie miało duże znaczenie w kształtowaniu jakości kiszonki. Jednak nie można przy tym zapominać również o innych, tak samo istotnych czynnikach. Jeśli będziemy znać i przestrzegać wszystkie zasady, z całą pewnością mamy naprawdę duże szansę na sianokiszonkę najwyższej jakości.